MBO
PO
VO

De week van Samen Opleiden | In gesprek met Joris van Hamersveld (instituutsopleider)

In De week van Samen Opleiden 2021 spreekt gastvrouw Marceline Schopman, kort maar krachtig, met een mooie dwarsdoorsnede uit het werkveld: een leraar in opleiding, een instituutsopleider, een schoolleider en een bestuurder. Zij geven hun kijk op het beroepsbeeld van de leraar en hoe dat is ingebed in Samen Opleiden binnen de partnerschappen in het Weekthema: Samen Opleiden in een veranderende omgeving.

Gastvrouw Marceline Schopman spreekt met Joris van Hamersveld, coördinerend instituutsopleider van aspirant-opleidingsschool Noordermarke en lerarenopleider bij Windesheim. Joris benoemt de poortwachters die hij identificeert in zijn beroepsbeeld van de leraar.

Wat is nou een goede docent? Er zijn docenten die alles fout doen en de leerlingen lopen ermee weg, en docenten die alles goed doen met tegenovergesteld effect. Het verschil is liefde voor de doelgroep – en voor het vak. Ook het ontwikkelen van een eigen visie op leren, relativeringsvermogen en goed samenwerken zijn essentieel. Deze poortwachters sluiten goed aan op de uitgangspunten van de partnerschappen. Geef leraren in opleiding de gelegenheid om zich breed te laten oriënteren op het beroep van docent, laat ze daarin (door)groeien, en laat zien hoe mooi ons beroep is, zijn Joris’ wensen voor het Samen Opleiden.

  • “Overschat jezelf niet als docent, maar daar tegenover staat: onderschat de leerling ook niet.”
  • “De voorwaarde is dat je gewoon de doelgroep leuk vindt; dat is stap één.”

Luisteren

Luister mee: direct online, of via Spotify, Apple Podcasts (iTunes) of Stitcher.

Interessant?

Deel deze aflevering met anderen en abonneer u op ons kanaal in uw app.

Podcast Samen Opleiden

De Podcast Samen Opleiden is voor iedereen die professioneel te maken heeft met opleiden en professionaliseren binnen het onderwijs. In deze bonusaflevering voor De week van Samen Opleiden spreekt gastvrouw Marceline Schopman, kort maar krachtig, met een leraar in opleiding, een instituutsopleider, een schoolleider en een bestuurder over hun kijk op het beroepsbeeld van de leraar en hoe dat is ingebed in Samen Opleiden binnen de partnerschappen.

Overzicht alle afleveringen

Gerelateerde berichten