VO

Regio van de maand VO | Leiden en Bollenstreek | VO

“Kwaliteit op peil houden”

Partnerschappen geven het Samen Opleiden allemaal op hun eigen manier vorm en inhoud. In deze rubriek portretteren we steeds kort een partnerschap. Deze maand is de beurt aan Academische Opleidingsschool ROSRijnland, in de regio Leiden en Bollenstreek. Daar coördineert Leontine van den Berg de samenwerking tussen 20 scholen en 6 hogeronderwijsinstellingen

Wat is kenmerkend voor het Samen Opleiden in jullie regio?

“Dat we elke student het gevoel geven dat hij of zij ingebed is in een groter geheel, en hem of haar de rijkdom van al die scholen in het samenwerkingsverband laten ervaren. Zo hebben we een startdag waar alle studenten/stagiaires van alle 20 locaties elkaar leren kennen en zich kunnen voorbereiden op de eerste lesweek. Daarnaast organiseren we jaarlijks twee inspiratiemiddagen, waarop de studenten kennis kunnen maken met alle gehanteerde onderwijsconcepten, bijvoorbeeld tweetalig onderwijs. En dan houden we ook nog speeddates. Studenten worden namelijk niet door ons geplaatst, ze moeten zelf solliciteren naar een stageplek op een school naar aanleiding van een match op zo’n date, waarin ze heel kort kunnen kennismaken met alle scholen.”

 Wat zijn de komende periode jullie belangrijkste uitdagingen?

“Dezelfde als voor de meeste regio’s: studenten blijven aantrekken! Wij willen graag meer mensen interesseren voor het onderwijs in onze regio, ook door het aantrekken en behouden van nieuwe groepen, zoals zij-instromers en hybride docenten. Een andere uitdaging is het op peil houden van de kwaliteit van ons aanbod. We bestaan al tien jaar als opleidingsschool. Dan ligt de wet van de remmende voorsprong op de loer: extra alert zijn dus op het voortdurend verder professionaliseren!”

 Meer informatie

Leontine van den Berg
Academische Opleidingsschool ROSRijnland
l.vandenberg@rijnlandslyceum-rls.nl

Bekijk eerdere edities van Regio van de maand

Gerelateerde berichten