PO
VO

21 september: Themabijeenkomst ‘Samen opleiden en vakdidactiek’ (VO)

Versterking van vakdidactiek is een van de aandachtspunten bij het opleiden van leraren. Tijdens deze bijeenkomst focussen we op vakdidactiek bij samen opleiden. Vragen die aan de orde komen: hoe kunnen scholen en instituten elkaar versterken bij het werken aan vakdidactiek in de opleidingsschool? Wat betekent dit voor de begeleiding vanuit de school en de lerarenopleiding? En hoe verhouden meer generieke didactische vaardigheden zich tot vakdidactische kennis en vaardigheden?

Fred Janssen presenteert en demonstreert tijdens deze bijeenkomst een drietal benaderingen van en concrete handvatten voor vakdidactische begeleiding. “De eerste zorg van docenten in opleiding is doorgaans hoe ze alle leerlingen bij de les kunnen houden. Dit lijkt op het eerste gezicht geen vakdidactische vraag te zijn. Maar schijn bedriegt. Een goed opgebouwde les, waarbij leerlingen werken aan betekenisvolle taken en daarbij de hulp krijgen die ze nodig hebben is een essentiële voorwaarde om leerlingen bij de les te houden. Docenten in opleiding hebben vakdidactische begeleiding nodig om dergelijke lessen te ontwerpen en uit te voeren.”

Door: Fred Janssen, hoogleraar Didactiek v/d Natuurwetenschappen, ICLON. Download hier de oratie van Fred Janssen d.d. 19 juni 2017 ‘Grip krijgen op complexiteit. Onderwijs voor het ‘moeras’’.

Praktische informatie

Datum: 21 september 2017
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Utrecht
Aanmelden: U kunt zich hier aanmelden

Gerelateerde berichten