PO
VO

Verslag Symposium ‘Ambities voor praktijkgericht onderzoek in de school’ 9 oktober

Op weg naar een steeds professionelere leergemeenschap

Vrijdag 9 oktober, 14.30 uur. Collegezaal CO.17. in het Oudemanhuispoort-complex is bijna tot aan de laatste stoel gevuld. Zo’n 80 schoolleiders, docenten en onderzoekers laten de terrassen in de Amsterdamse binnenstad deze fraaie middag voor wat ze zijn, om deel te nemen aan het symposium ‘Ambities voor praktijkgericht onderzoek in de school’.

“Een aantal van jullie was vanochtend getuige van de mooie promotie van Wouter Schenke; dé perfecte opmaat voor een interessante middag”, aldus UvA-hoogleraar Onderwijskunde Monique Volman tijdens haar welkomstwoord. De deelnemers kunnen kiezen uit vijf workshops over praktijkgericht onderzoek en de samenwerking daarbij tussen scholen en opleidingen. Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Professionele leergemeenschap

Het woord is vervolgens aan de kersverse doctor Wouter Schenke. Enthousiast schetst hij de globale contouren van zijn proefschrift. “We zijn bezig met het schoolplan voor de komende drie jaar. Een van de ambities is om steeds meer een professionele leergemeenschap te worden, onder meer door met elkaar onderzoek te doen. Daarin is praktijkgericht onderzoek de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden.”

Olievlekwerking

Tijdens zijn promotieonderzoek analyseerde Schenke 30 onderzoek- en ontwikkelprojecten in verschillende scholen. Hij bracht manieren van samenwerken (en dus kansen van slagen) tussen docenten en onderzoekers in kaart en ontdekte onder meer dat schoolleiders een cruciale rol spelen in het bevorderen van onderzoeksmatig werken binnen de school. “Wie behalve leraren in opleiding ook startende en ervaren docenten kennis laat maken met praktijkgericht onderzoek, kan heel wat bereiken. Niet iedere leraar is per definitie een praktijkgericht onderzoeker, maar de olievlekwerking van vier of vijf dedicated docenten kan groot zijn.”

Over zijn ambities voor praktijkgericht onderzoek in de school is Schenke duidelijk. “Eén: ga uit van meerdere niveaus. Zet onderzoek in tijdens lessen, in teamverband, maar ook bij schoolbrede ontwikkelingen. Twee: geef als directeur en teamleider het goede voorbeeld door zelf ook onderzoeksmatig te werken. En drie: creëer met de lerarenopleidingen een onderzoeksprogramma binnen de academische opleidingsschool met daarin een belangrijke rol voor studenten.”

Vijf workshops

Hierna zijn er workshops en een paneldiscussie over de volgende vijf thema’s:

Gerelateerde berichten